.

.

Sunday, 8 June 2014

ParT 3: Travel GuiDe HatYai ~ Krabi

 
Assalamualaikum...:)
 
oke, ioll's janji ioll's tunaikan...poyo glerr ayat..:p Terus gagahkan diri untuk menyambung entry dari part 2 ke part 3, x moh tangguh-tangguh da..kerja tertangguh ni x ke mana kenn, betul x...? krik...krikk!
 
Ahad 08/12/13..pagi-pagi lagi kitorang bersiap untuk pergi breakfast dahulu sebelum ke destinasi seterusnya...Krabi..yeaaa! pukul 9.30 pagi kitorang terus bergerak ke Krabi (Aonang Beach) menaiki van kira-kira 5 jam perjalanan..route Hatyai-Trang-Krabi. *fuhh...boleh tahan jugak penat. Never mind..orang kata jauh perjalanan,luas pemandangan...idok?
 
Jam 3.30 petang kitorang sampai dan check in lagi kat Noppharat Resort untuk 3 hari 2 malam. *harga, aku lupe lagi sebab ni kira throwback la...muahaha. Sepanjang travel kami kat Krabi, kitorang sewa motor sebagai transport, sebab motor ni senang..kita boleh handle sendiri jadual tak payah nak ikut driver van atau tut-tut kenn.
 
 
Aonang Beach.
 
 
Noppharat Resort...^^
 
 
Sekitar Aonang..sambil makan2 :)
 
 
Transport sepanjang di Krabi...layanzz!
 
 
Aktiviti malam kitorang adalah bebas...cz memang x de abik mana-mana pakej. Apalagi...shopping laaa...heee. Sepanjang-panjang jalan area Aonang Beach tu, memang penuh dengan deretan kedai yang menjual pelbagai jenis barangan dan cenderamata untuk para pelancong. Memang rambang mata jugak la..cuma satu, kena pandai pilih kedai, cz kadang-kadang barang sama dijual dikebanyakan kedai tapi harga berlainan. So, dinasihatkan jangan beli dulu barang first yang kita tengok...sebolehnya usha2 lagi 3,4 kedai yang lain...okayyy.
 
Lagi satu, kat sana memang susah cket nak cari makanan halal, memang ada restoran yang letak tanda halal tapi macam was-was la pulekk. Kena pandai2 la. Kitorang just makan kat gerai-gerai kecik tepi jalan yang sememangnya di jamin Halal sebab memang kebanyakan yang berniaga kat situ adalah Islam.
 
 
Night Market.
 
 
Last trip nanti, jumpa kat part 4 yee...panjang berjela nanti uoll's meluat kenn...ngeee.
 
oke, see yaa! daa...^^
 
 


ParT 2: TraVeL GuiDe HatYai ~ KrAbI

 
Assalamualaikum...:)
 
Hai uoll's..
 
Yee..tahu, tahu...memang lama sangat nak tunggu update sambungan Hatyai-Krabi dari part 1 kenn...so cowieee...uhukkk!
 
 
Let do it, Jumaat 06/12/13 kitorang berkumpul kat Terminal Bersepadu Selatan (TBS) kira-kira jam 8 malam untuk ke stesyen LRT ke Pudu Sentral (Puduraya), untuk menaiki bas dan terus bergerak ke Hatyai. Perjalanan dari KL ke Hatyai kira-kira memakan masa lebih kurang 6-7 jam *lupe da..ngee..
 
 
Sabtu 07/12/13 sampai lah kami kat kastam Thailand lebih kurang 6.30 pagi waktu Malaysia. Setelah selesai pemeriksaan tiket dan passport sume...lama jugak la nak lepas sorang-sorang tu. Tiba-tiba salah sorang dari group kami sangkut kat kastam tu pulak...sebab tarikh mati passport tak cukup 6 bulan, senang cite...passport da nak mati...alahaii kecian pulak. Terpaksalah kitorang berempat gerak dulu, sementara dua orang lagi pergi renew passport kat Alor Staq. Nasib baik dapat siap cepat passport tu...syukur.
 
Sesampai kat Hatyai...kitorang terus cari Tune Hotel untuk check in bilik sementara tunggu dua orang lagi yang belum sampai. Sambil tu ioll's berempat pergi breakfast dulu dan jalan-jalan sekitar Bandar Hatyai.
 
Hatyai Town!
 
Beberapa jam selepas tu, sampai la mereka berdua dari renew passport..Alhamdulillah hope x de masalah da lepas ni. Sebelum keluar, sempat la kitorang rehat-rehatkan dulu badan yang penat ni setelah seharian kat dalam bas..

Jam 3 petang kitorang bergerak ke Floating Market menaiki tut-tut...first time wei aku naik benda ni, terjakun la kejap rasa tapi masih terkawal...ngeh3 :p


This is Tut-tut.

Floting Market!

Dan lagi...!

anak gajah yg comel^^


Lepas makan malam, kitorang just jalan-jalan kat mall berdekatan hotel...yang lelaki pulak bermassage katanya....kui3. Ingat nak jugak buat facial muka, tapi x jumpa pulak tempat yang sesuai, nasib laa...huhu~



Oke la, da berjela rasa entry ni...kita jumpa lagi next part yee...hihi~

saboo aje lah :p stay tune..stay cute!^^


 
 


Sunday, 16 February 2014

ParT 1: TraveL GuiDe HaTyAi ~ KraBi


Assalamualaikum... :)

Hai uoll's...(sambil lambai tangan ala diva, *bajet* kui3) Tiba-tiba rasa terpanggil untuk hapdet belog yang da lama tak "terbela" ni. 

Sebenarnya ari ni aku baru masuk ofis setelah sekian lama bercuti...bukan pergi makan angin ye tawan2, tapi aku bercuti sebab exam...dan skang baru rasa ade masa free untuk hapdet, maklumlah...seminggu duk berperang dengan kertas berperisai pen...ade ke ayat macam tu? pun bolehhh..... :p

Sebenarnya entry ni cerita bulan 12 tahun lepas...baru 2 bulan kennn x la lama sangat,,,.hee. tapi aku asyik deley jew...last2 aku sendiri lupe ape ceritanya...haishh. Ampunnn...

Al-kisahnya sebelum ni, aku ada ajak kawan aku (Nis) pergi Krabi....tapi postpone sebab ramai yang tak dapat cuti, yang tu rombongan trip Hatyai, Krabi, Pheket. Takpelah...aku tunggu. Selang sebulan selepas itu, Nis pulak yang ajak aku pergi Krabi ngn kawan-kawan die. Fikir punya fikir...maklumlah tak biase dan tak kenal sape kawan-kawan kepada Nis tu. Sebab trip ni kawan kepada kawan...haa...macam tu la. Last2 ioll's on jew. Asal dapat berjalan oke jew mana-mana...ngee.

Trip bermula...pada Jumaat 06/12/13 - Rabu 11/12/13. Malam Khamis tu aku da bertolak ke KeyeL..sebab ingat nak tunggu Nis kat sana, cz memamg aku beli tiket untuk 2 orang..tiba2 Nis ade kerja kat sana, jadi die gerak awal 3 hari. Masa tu berlaku sedikit kerumitan sebab waktu tu musim banjir di kawasan Pantai Timur, so banyak berita yang tak best didengar...klu kawan Nis tak dapat pergi, kemungkinan ioll's pun tak pergi sebab ioll's tak kenal yang laen dalam trip tu...kecuali kawan Nis, Abg Wan. Abg Wan masa tu ade kat Kuantan dan Kuantan dilanda banjir besar...so die pun cuba redah jew ke Kl, klu x de jalan ditenggelami air selamat la. Akhirnya selamat jugak, Nis call bagitaw jadi pergi...klu tak burn jew la segala tiket ke sana..huhu.

Malam tu aku naek bas ke Kajang, bukan sorang tapi 4 orang...papa, mami, dan adik ikut skali...jangan tak taw...haha. Konun nak hantar aku, sambil-sambil diorang nk ke Kuala Pilah keesokannya rumah kakak aku, papa aku cakap "tak payah nak drive" so adik aku guna tiket Nis, papa n mami aku beli tiket on the spot...nasib ngam-ngam ade 2 tiket kosong. Aku ngn adik bas Perdana, papa ngn mami bas Mutiara. :)

Sesampai kat sana lebih kurang pukul 6.30pg Nis da mintak Abg Wan tunggu kitorang untuk bawa ke hotel berdekatan, sementara nak tunggu 8.00mlm untuk bertolak ke Hatyai, dapat la rehat2 badan dulu kenn. Dalam pukul 4.00ptg...papa, mami, dan adik aku bertolak ke Kuala Pilah. 5.00ptg aku checkout, cz kawan aku (kak Zan) da janji nak datang lepas die balik kerja sementara aku tunggu Nis sampai.
-
-
-

Banyak noww cerita atas cerita entry kali ni...hihi. ioll's stop dulu la sementara uoll's naik meluat kenn...
 Meh kita layan Trip Detail dulu sama2, sebelum ioll's sambung ke next part...peace! :)


 


Oke, Daa...jumpa next part...see ya!!!



Sunday, 12 January 2014

:)

Pada mereka yang menyapa,.
Pada mereka yang bertanya,.
Pada mereka yang mengetahui,.

Cukup.
Hanya mampu tersenyum. :)
Dan, terus senyum. :)

Mungkin itu,.
Ubat yang paling mujarab,.
Sebagai penyambung semangat,.

Kerana,.
Telah ku atur segalanya,.
Agar ia lebih sempurna.

~Tasik Banding Trip~


Assalamualaikum oll's :)

Ni sebenarnya entry yang tertangguh...lagi...dan lagi...
tertalu banyak urusan duniawi, jangan salah faham...kali ni bukan aku malas, tapi busy...busy yang amat....busy tu tak dapat nak cite macam mana, macam ni la...bila ada waktu free tu, aku rasa liat jew nak menaip. Haa...macam tu la busy aku...hahaha.

Entry ni sepatutnya 2 bulan lepas lagi aku update, tapi lantak la...baru skang mood tu mai..sorry *_*

Nak dijadikan cerita, masa tu tak silap cuti Awal Muharam...tapi sekali ngn cuti Hari Jadi Sultan Kelantan. Kitorang tak plan pun nak pergi sana, tapi plan last minit ni biase memang menjadi..hihi. macam kebiasaan, my sis call malam tu ajak pergi Tasik Banding pagi keesokannya,,.sebenarnya ade cerita disebaliknya, my papa & mami nak pergi Kuala Pilah, maklumlah akak aku yang sulong dah pindah balik semenanjung awal bulan 11 ari tu...sebelum ni, pantang cuti tak de la diorang kat umah fly pergi Sabah nun bha. Memang kaki berjalan sume family aku ni. So sebab tak dapat pergi sana, akak aku plan la ke Tasik Banding, biar lepas angin diorang walau tak dapat pergi Kuala Pilah....kui3. (panjang al-kisahnya)

Pergi sane secara koboi jew, tak booked ape-ape cz ingat senang jew nak dapat pakej ngn bilik 'murah' kenn....ioll's jenis travel bajet jew slalu...hihi.

Sesampai jew kat sane, terus ioll's ushya-ushya tempat penginapan dan cari pakej "bajet" punye, ioll's pergi satu dua tempat sume full, last-last singgah kat Royal Belum. Tapi memang wa cakap lu...tak de punye nak murah sangat kat sane, bilik yang ade katil single 2 buah pun dah Rm180, klu bilik yang ada 1 katil single n 1 katil queen Rm350...ioll's berenam. So pikir punye pikir...orang yang jaga dekat recepsion punye lah baek hati, bagi cadangan suruh kitorang jenjalan jew dulu area Royal Belum tu, tak pe sume free cz masa tu da pukul 4ptg, macam tak berbaloi jew nak sewa bilik...huhuhu. :(

 Royal Belum

Tapke lah, ioll's pergi geledah sume tempat yang ade...fuhhhh....memang betul-betul cantik pemandangan view dari atas bukit tu ditambah dengan kawasan sekitar yang memang ohsem...sonokkk tetiba :D
Siap solat kat surau yang disediakan, ioll's bersantai sambil berkelah kat situ...berangan macam tempat penginapan private kitorang jew...hihi. Sesudah tu, ioll's terjah pool lak....apa lagi...terjunnn la...hihihi. Yang penting, segala aktiviti pun kitorang tak menyempatkan diri nak buat, jangle traking ke, berkayak ke, pergi perkampungan asli ke....sume tak sempat...huhuhu. sadissss.... :'(


sempat jugak merasa naek benda ni...:)


i'm fly...yuhuuu..

 Tenang...

ciptaan-Nya.

 Terapi minda..uhuu

kita enjoyyyy...!!!


Oke, itu jew cerita kali ni...hee.
apapun klu ade rezeki in sya Allah mau bertandang lagi ke sini...dan mencuba segala aktiviti disana, terutama berkayak...aiyarkk! ^_^


Tuesday, 31 December 2013

~New Year 2014~


2013
Terlalu banyak pengalaman & kenangan
Kalau pahit, pahit sungguh...
Tak cukup setakat tu, masam, masin, lemau, payau pun ada.

Kalau manis...masih ada tawar
Sebab ia tak terlalu lama.
Mungkin baru terasa...
.
Takpe,.cz semua tu rencah hidup,
yang 'wajib' dirasa..
Untuk dijadikan pelengkap.

Jalan ceritanya terlalu epic...
perit, perih, galau, suka, duka, sedih, gembira, susah, senang
 adalah perkara penting untuk dilakonkan.

2014
Hope, semuanya baik-baik..........
apa yang datang bertandang
Itulah jalan yang harus dihadap..

Wednesday, 23 October 2013

Cukup Allah tahu..

Bukan tak cuba,
Malah selalu cuba..
Semakin cuba, semakin tak mampu.

Tak payah orang nak tahu,
Sebab..
Aku tahu Allah tahu.

Cukup aku tunjuk,
Yang aku masih mampu tersenyum pada kalian..
Walau dalaman berkecamuk.