.

.

Saturday, 31 December 2011

WELCOME 2.0.1.2

WELCOME 2012....HAPPY NEW YEAR!!!

2.0.1.2
saya nak simpan impian tuk jadi CANTIK..
saya cuba nak jadi kuat, saya cuba nak jadi positive people...insyaAllah tak nak nangis-nangis lagi lepas ni (andai mampu, tapi sekurang-kurangnya saya akan cuba) saya perlu kuat...caiyok2! semoga saya mendapat cahaya baru dan menjadikan segala anganan sebagai kenyataan dalam lembaran kehidupan yang baru...insyaAllah...^_^ sebelum hati pasrah dengan ketentuan....kerana pasrah adalah menyerah, bukan redha dengan kepastian yang ikhlas.

2.0.1.2
klu boleh saya nak jadi seseorang yang baru....

2.0.1.2
saya nak jadi cantik pada agama saya,,,
saya nak jadi cantik pada perbuatan saya,,,
saya nak jadi cantik pada percakapan saya,,,
saya nak jadi cantik pada kelakuan saya,,,
saya nak jadi cantik pada pekerjaan saya,,,
saya nak jadi cantik pada pembelajaran saya,,,
saya nak jadi cantik pada semua orang yang menyanyangi saya,,,
saya nak jadi cantik pada setiap pembawakan diri saya,,,
saya nak jadi cantik pada diri sendiri,,,

untuk......
saya nampak cantik pada pandangan Allah...
saya nampak cantik pada pandangan orang...
saya nampak cantik pada tutur bicara saya...
saya nampak cantik di mata umum...
saya nampak cantik pada tugas saya...
saya nampak cantik pada keputusan exam saya...
saya nampak cantik pada mereka yang saya sayang...
saya nampak cantik pada setiap langakah perjalanan saya yang masih jauh...
saya nampak cantik pada dalaman hati saya...

sebelum kita terlihat cantik hanya dari luaran semata-mata....perbaikan segala kekurangan diri dari dalam seadanya....



DOA AKHIR TAHUN:
Doa Akhir Tahun

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa shallallaahu ‘ala sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihii wa sallam.
Allaahumma maa ‘amiltu fi haadzihis-sanati mimmaa nahaitani ‘anhu falam atub minhu wa lam tardhahu wa lam tansahu wa halamta ‘alayya ba’da qudratika ‘alaa uquubati wa da’autani ilattaubati minhu ba’da jur’ati alaa ma’siyatika fa inni astaghfiruka fagfirlii wa maa ‘amiltu fiihaa mimma tardhaahu wa wa’adtani ‘alaihits-tsawaaba fas’alukallahumma yaa kariimu yaa dzal-jalaali wal ikram an tataqabbalahuu minni wa laa taqtha’ rajaai minka yaa karim, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadin Nabiyyil ummiyyi wa ‘alaa ‘aalihii wa sahbihii wa sallam
Ertinya:
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu, sedang kami belum bertaubat, padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya, dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat. Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.
Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad, Nabi yang Ummi dan ke atas keluarga dan sahabatnya.


DOA AWAL TAHUN:
Doa Awal Tahun

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa shallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa ‘aalihi wa shahbihii wa sallam.
Allaahumma antal-abadiyyul-qadiimul-awwalu, wa ‘alaa fadhlikal-’azhimi wujuudikal-mu’awwali, wa haadza ‘aamun jadidun qad aqbala ilaina nas’alukal ‘ishmata fiihi minasy-syaithaani wa auliyaa’ihi wa junuudihi wal’auna ‘alaa haadzihin-nafsil-ammaarati bis-suu’i wal-isytighaala bimaa yuqarribuni
ilaika zulfa yaa dzal-jalaali wal-ikram yaa arhamar-raahimin, wa sallallaahu ‘alaa sayyidina Muhammadin nabiyyil ummiyyi wa ‘alaa ‘aalihi wa shahbihii wa sallam
Ertinya:
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya. Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, Nabi yang ummi dan ke atas para keluarga dan sahabatnya.


Semoga dipermudahkan segala urusanku dunia dan akhirat.....aminnnn........

fUhhhHhhh...!

2011....
Terlalu banyak erti melalui angka 2.0.1.1. segalanya adalah pengalaman n cabaran untuk lebih tabah di masa-masa yang akan datang. InsyaAllah.....kerana janji Allah itu PASTI...

sedey, penat, lelah, gembira....sume 2 adalah rencah hidup untuk aku menjadi manusia yang ada pegangan hidup, supaya aku sentiasa mengigati-Nya dan terus tabah.

Penat...
bila mata ini selalu menangisi nasib diri...aku hidup bukan untuk sesiapa tapi untuk diri sendir. cuba nak membanggakan family...tapi aku masih belum mampu....InsyaAllah, segala kepenatan ini akan berbalas selepas menamatkan pengajianku yang masih berbaki 6 sem....fuhhh,,,,lama lagi 2...apepun aku harus SABAR. jalan da ade cuma atas diri sendiri untuk meredah segala onak duri yang terbentang di hadapan, walau kekadang aku rasa amat terjatuh....sakit!

sebab itu hidup tak perlu bergantung sangat pada sesiapa....mungkin kita pernah ade seseorang untuk jadi pendegar kala penat n lelah, suka n duka untuk dikongsi bersama....tapi mungkin suatu ari nanti bila die ade seseorang yang lebih penting bagi die...die pun akan pergi dari hidup kita....

so, belajar untuk kuat n berdikari....PERJALANAN MASIH JAUH...

aku blogger...???

yay, maybe....walau kekadang aku menaip tika kesunyian, tp itulah hakikat...aku menaip hanya untuk diri sendiri...

1st time aku jd blogger ni....emm,,,...???
Maybe sebab rasa nak luahkan sesuatu, rasa nak coretkan segala isi hati macam diari, tapi aku ni memang spesis x minat nak menulis berjela-jela kat kertas....pegang pen n menulis, memang pernah cuba,,.tapi x menjadi (leceh). Tapi bila kat cni rajin n laju jew tangan nak menaip....maklum la x perlu nak kepit-kepit pen kat tangan....huhu~

itulah....
MAY 2011...tetiba terdetik hati nak conteng-conteng kat cni, rasa tenang bila dapat menulis kat cni...sebab orang cakap klu ade sesuatu yang menyerabutkan benak fikiran, story jew kat sape-sape....klu disimpan lama-lama lam ati lama-lama "Bernanah" eww... tapi aku ni jenis suka pendam, buat penilaian sendiri...last-last 1 benda yang aku nak buat pun x jalan....so, bila dapat luah sume kat "My Baby Blog" ni...tenang la cket. Baby Blog??? sebab die masih baru...baby lagi ni cz die hanya maen sorok-sorok jew kat cni (duk kat belakang tabir jew)....kui3.

Tuesday, 20 December 2011

Hati dan Kesakitan

Hati
Bila bertubi-tubi dugaan itu datang...
Sakit yang tak dapat dijelaskan lagi...
Senyum hanya untuk menutup resah hati...
Bila terlalu banyak fikir segala kemungkinan...

Hati
Saat itu juga terasa ingin mati...
Bila terlalu banyak menanggung segalanya dihati...
Kesakitan yang tak dapat diubati sendiri...
Hanya waktu yang menjadi penentu suatu hari nanti...

Aku mau pergi...pergi...pergi...
Pergi dari diri sendiri yang selalu terkecewa...
Pergi dari kehidupan yang tidak membawa apa-apa erti...
Ingin menumpang jasad lain untuk balik pada "normal" hidup..
Supaya aku tidak tersakiti lagi...
Sakit...

Tanpa Kata...

Bila hati sudah rapuh...
Segalanya tak keruan...
Duduk tak betul, bangun lagi tak betul...
Makan sekadar mengalas perut dari berkeroncong tanpa irama merdu...
Sakait...hanya itu yang mampu diucapkan...

Terlalu berat takdir yang dilalui...
Terlalu berat sehingga menyiksa diri...
Entah di mana silapnya...
Entah di mana salahnya...

Ya Allah,,,
Terlalu lemah untuk aku mengharugi semua ini...
Aku yang terpedaya,,..
Atau aku yang teraniaya...?

Tuhan...
Beri aku segala petunjuk-Mu Ya Latif...
Masih panjang perjalanan ini untuk diredahi...
Mungkin ini ujian hanya sebesar zarah yang tak dapat aku tanggung...
Dan mungkin masih terlalu banyak ujian yang harus aku pikul di masa depan..?
Mungkin, sebab itu aku harus kuat Ya Rahman...
Dan aku harus tabah dalam mengharungi segala dugaan-Mu ini Ya Rahim...

Pedih...
Amat pedih...bila sesuatu yang diharapkan gembira,,
Bertukar duka sekelip mata...
Kerana manusia itu bisa berubah...

Dari sakit lama yang masih belum sembuh...
Datang lagi kesakitan baru yang entah bila akan hilang...hilang...dan pergi...
Maha berat ujian ini...untuk aku terus tabah, menjadi manusia yang ada pegangan,..
"Ingat Allah Sentiasa"

Sunday, 18 December 2011

.,,Dari Terjatuh,Terus Tersungkur,,.


uiii...cm sakit jew kamm...
memang skt gak la kn bila dipermainkan....dipermainkan??? apekeh???
x perlu la nk ulas panjang lebar tentang perkara 2, maybe 2 la lumrah alam sebelum mengecapi kebahagian...seperti jg orang yg berada di medan pertempuran, "Fisabillillah" hanya mampu diucap untuk mencapai kemenangan...



Ketika Allah rindu pada hambanya, Allah akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yang isinya adalah ujian…
Dalam hadith qudsi Allah berfirman:
Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya.”(HR. Thabrani dari Abu Umamah)
Abu Said dan Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW. bersabda:
Seorang muslim yang ditimpa penderitaan, kegundahan, kesedihan, kesakitan, gangguan, dan kerisauan, bahkan hanya terkena duri sekalipun, semuanya itu merupakan kafarat (penebus) dari dosa-dosanya.

(H.R. Bukhari dan Muslim)



Jangan sedih bila orang lain tidak memahami anda..
Tapi sedihlah karena anda tidak mau memahami orang lain.
Jangan sedih bila orang lain tidak mempercayai anda..
Tapi sedihlah karena anda tidak percaya diri sendiri.
Jangan sedih bila orang lain tidak memberi kesempatan kepada anda..
Tapi sedihlah karena anda belum buat persiapan.
Jangan sedih bila orang lain tidak menghargai anda..
Tapi sedihlah karena anda tidak bisa menghargai orang lain.
Jangan sedih bila orang lain menghina anda..
Tapi sedihlah karena anda membuat hina diri sendiri.
Jangan sedih bila orang lain memaki anda..
Tapi sedihlah karena anda bermulut jahat pada orang lain.
Jangan sedih orang selalu mengritik kita..
Tapi sedihlah karena anda tak pernah mau perbaiki diri.
Jangan sedih karena anda selalu jatuh..
Tapi sedihlah karena anda tak mau bangkit kembali.
Jangan sedih karena perjalanan hidup anda pahit getir..
Tapi sedihlah karena anda tak pernah belajar dari pengalaman.