.

.

Sunday, 8 June 2014

ParT 3: Travel GuiDe HatYai ~ Krabi

 
Assalamualaikum...:)
 
oke, ioll's janji ioll's tunaikan...poyo glerr ayat..:p Terus gagahkan diri untuk menyambung entry dari part 2 ke part 3, x moh tangguh-tangguh da..kerja tertangguh ni x ke mana kenn, betul x...? krik...krikk!
 
Ahad 08/12/13..pagi-pagi lagi kitorang bersiap untuk pergi breakfast dahulu sebelum ke destinasi seterusnya...Krabi..yeaaa! pukul 9.30 pagi kitorang terus bergerak ke Krabi (Aonang Beach) menaiki van kira-kira 5 jam perjalanan..route Hatyai-Trang-Krabi. *fuhh...boleh tahan jugak penat. Never mind..orang kata jauh perjalanan,luas pemandangan...idok?
 
Jam 3.30 petang kitorang sampai dan check in lagi kat Noppharat Resort untuk 3 hari 2 malam. *harga, aku lupe lagi sebab ni kira throwback la...muahaha. Sepanjang travel kami kat Krabi, kitorang sewa motor sebagai transport, sebab motor ni senang..kita boleh handle sendiri jadual tak payah nak ikut driver van atau tut-tut kenn.
 
 
Aonang Beach.
 
 
Noppharat Resort...^^
 
 
Sekitar Aonang..sambil makan2 :)
 
 
Transport sepanjang di Krabi...layanzz!
 
 
Aktiviti malam kitorang adalah bebas...cz memang x de abik mana-mana pakej. Apalagi...shopping laaa...heee. Sepanjang-panjang jalan area Aonang Beach tu, memang penuh dengan deretan kedai yang menjual pelbagai jenis barangan dan cenderamata untuk para pelancong. Memang rambang mata jugak la..cuma satu, kena pandai pilih kedai, cz kadang-kadang barang sama dijual dikebanyakan kedai tapi harga berlainan. So, dinasihatkan jangan beli dulu barang first yang kita tengok...sebolehnya usha2 lagi 3,4 kedai yang lain...okayyy.
 
Lagi satu, kat sana memang susah cket nak cari makanan halal, memang ada restoran yang letak tanda halal tapi macam was-was la pulekk. Kena pandai2 la. Kitorang just makan kat gerai-gerai kecik tepi jalan yang sememangnya di jamin Halal sebab memang kebanyakan yang berniaga kat situ adalah Islam.
 
 
Night Market.
 
 
Last trip nanti, jumpa kat part 4 yee...panjang berjela nanti uoll's meluat kenn...ngeee.
 
oke, see yaa! daa...^^
 
 


ParT 2: TraVeL GuiDe HatYai ~ KrAbI

 
Assalamualaikum...:)
 
Hai uoll's..
 
Yee..tahu, tahu...memang lama sangat nak tunggu update sambungan Hatyai-Krabi dari part 1 kenn...so cowieee...uhukkk!
 
 
Let do it, Jumaat 06/12/13 kitorang berkumpul kat Terminal Bersepadu Selatan (TBS) kira-kira jam 8 malam untuk ke stesyen LRT ke Pudu Sentral (Puduraya), untuk menaiki bas dan terus bergerak ke Hatyai. Perjalanan dari KL ke Hatyai kira-kira memakan masa lebih kurang 6-7 jam *lupe da..ngee..
 
 
Sabtu 07/12/13 sampai lah kami kat kastam Thailand lebih kurang 6.30 pagi waktu Malaysia. Setelah selesai pemeriksaan tiket dan passport sume...lama jugak la nak lepas sorang-sorang tu. Tiba-tiba salah sorang dari group kami sangkut kat kastam tu pulak...sebab tarikh mati passport tak cukup 6 bulan, senang cite...passport da nak mati...alahaii kecian pulak. Terpaksalah kitorang berempat gerak dulu, sementara dua orang lagi pergi renew passport kat Alor Staq. Nasib baik dapat siap cepat passport tu...syukur.
 
Sesampai kat Hatyai...kitorang terus cari Tune Hotel untuk check in bilik sementara tunggu dua orang lagi yang belum sampai. Sambil tu ioll's berempat pergi breakfast dulu dan jalan-jalan sekitar Bandar Hatyai.
 
Hatyai Town!
 
Beberapa jam selepas tu, sampai la mereka berdua dari renew passport..Alhamdulillah hope x de masalah da lepas ni. Sebelum keluar, sempat la kitorang rehat-rehatkan dulu badan yang penat ni setelah seharian kat dalam bas..

Jam 3 petang kitorang bergerak ke Floating Market menaiki tut-tut...first time wei aku naik benda ni, terjakun la kejap rasa tapi masih terkawal...ngeh3 :p


This is Tut-tut.

Floting Market!

Dan lagi...!

anak gajah yg comel^^


Lepas makan malam, kitorang just jalan-jalan kat mall berdekatan hotel...yang lelaki pulak bermassage katanya....kui3. Ingat nak jugak buat facial muka, tapi x jumpa pulak tempat yang sesuai, nasib laa...huhu~



Oke la, da berjela rasa entry ni...kita jumpa lagi next part yee...hihi~

saboo aje lah :p stay tune..stay cute!^^