.

.

Monday, 17 December 2012

Epiey Bestday To Me!!!

15.12.12


Dear My SeLf….Epiey beStday,..!!

Semoga menjadi seorang hamba yang lebih tabah di masa2 akan datang…hidup masih panjang yang harus diperjuangkan…yakin pada diri sendiri, usaha semampu yang boleh, semoga dipermudahkan segala urusan, berjaya & bahagia dunia akhirat…ingatlah, Janji Allah itu pasti…^_^

 Yang Ikhlas:
-Me-

 .4 my bestday.,.from me.
*ni jew y mampu..huk3 >_<

Durian Crepe In Da Houzee...!


Musim durian weyhhh!! 
Orang sume duk gempar gemburkan tentang kelazatan "Durian Crepe"...aku pn ape lagi,. teringin la nak merasa camne durian crepe ni. Al-kisahnya...Aku pun call lah kakak aku tya mana nak dapatkan durian crepe ni, so die cakap ade orang jual kat ofis die...ape lagi,,,. nak la. Tapi akak aku cakap x payah la...baek buat sendir..sonang jew...

So, kitorang pun cari la bahan2 yang diperlukan...kebetulan durian banyak kat umah...x susah langsung ropenyeee...senang sangat3 aishh..!

*Tepung gandum
*Susu segar
*Pewarna kuning
*Wiping cream
*yang menyedapkan rasa DORIANN lah...

Step pertama, bancuh aduan tepung gandum + susu segar..*nak lagi soft pakai balander. 
Pastu masukkan secubit garam cz nak dapat rasa lemak2 cket. *jangan cair sangat & jangan pekat sangat nanti x boleh nak lenggang2 nanti...ngee..
Step ke-3, Masak cam buat lemping jew...buat la sebanyak yang mungkin, ikut suka korang klu nak makan manyak2...buat manyak...hikss!
And last step, buat wiping cream...bland sampai kembang. Ambik isi durian + cream dan letakkan kat tenggah2 crepe tadi, lipat 4...Tadaaaa...done! Sonang bukan? selamat mencuba...^_^


 Already to ngapp!

yang ni kitorang buat guna kastad, cz x de wiping cream...tp sama gak, cuma rasa kastad la...heee.
sodapppp...!

Saturday, 15 December 2012

Part 3: Travel Guide To Bandung


Assalamualaikum....:)
Hai, Hai, Hai.....bersua lagi kita kali ini untuk mengupas lebey lanjut lagi topik berkaitan my travel...wehuuu! haha...itu namanye macam kucing dapat ikan salmon...ade ke perumpamaan cm gtu? hik3..

Hari kedua, kitorang at Bandung, memang sangat syok...rasa x nak pulang ke pangkuan Malaysia pun ade...*sebagai pelancung memang layanzz la bandung ni, tapi sumpah aku x nak jadi penduduk kat cni..sebab lebih seronok n beronok2 lagi jadi warganegara Malaysia taw.

Pagi yang indah at Hotek PoP, kitorang bertuah kot,,.sebab terserempat dengan orang2 yang terlibat dengan hari kebudayaan mereka dekat area ctu, bermacam-macam kostum, gaya & rupa ade so, sempat la gak snap2 pic selai dua...ehh? *malas nak upload pic...ampun..

sarap hari ke-2..

Hotel Pop!


Kalau ke Bandung memang tak lengkap klu x pergi ke Taman Wisata Alam, Tangkuban Parahu iaitu tempat gunung berapi. So, perjalanan kami pada hari itu tempat utama yang harus dijejaki adalah ke tempat tersebut. Perjalanan mengambil masa kira 2jam gak la kot dari Hotel Pop,..lupe nak set time..huhu~
Jalan untuk ke sana lebey kurang seperti jalan nak pergi ke Cameron Highland kot klu kat M'sia ni, ade bukit...ade bengkang bengkok...dan yang penting tempat 2 cejukkk macam Cameron gak...:)

isi perut lagi...cz makan kt hotel x menyangkut..maklum lah perut mesia, bkn indon...huk3. Tapi kat cni pn x beh...*jgn berhenti makan kat tepi2 jalan otw ke Tangkuban Parahu, cz mmg x bersih cara penyediaan kt ctu..*_*

Akhirnya, sampai jgk kitorang kat sane...memang sedikit teruja, pertama kali lah katakan menjejak negara owang...sampai jew kat sne, memang ade bau lah...eh,.,eh,,..sape kentut ni?? haha~ roopenyee bau belerang gunung berapi, memang kuat...comfirm sape "melepas" time tu x dituduh sebagai pesalah ohkeyy..hikss!



Tadaaa...da sampai da!

Untuk turun ke bawah dekat ngn kawah 2, kitorang diberi keterangan, kebetulan waktu dan ketika kami pergi ke sana, kawasan gunung berapi ni baru di buka seminggu kerana masih aktif dan mengeluarkan wap yang berbahaya. So, kira bertuahlah waktu 2...heee. Perjalanan memakan masa x silap dalam 1jm 30 mnt gak...hmmm,...tapi x terasa pun waktu berlalu, memang pantas. *papa x ikut, die pergi tunggu dekat kereta dgn Rachmat.

SubhanAllah....ciptaan Allah...

nak cantik, jom la berendam lam ni...kui3

Ini kabusnya...kuang3...!


Penat, yang penting sonok maen ujan *iyo sangattt lah...hewheww, cuak terjatuh masa perjalan turun ke kawah! waktu tuk mengisi perut lagi...kali ni kitorang makan kat restoran ayam penyet...tp lupe lak name pe restoran tu...syok meh, berselera skali. wink3...

tengok,..tertambah2 kitorang mkn..ngee

Hari last at Bandung, klu leh nk p sume tempat dulu...tp x sempat, cuma kitorang sempat ke Branded Outlet skali lagi..tapi kali ni pergi sebanyak yang sempat area Jalan Dago tu.,,x lupe juga kami ke Rumah Mode (tempat wajib warga Mesia ke sna...kot...). Rugi x pergi cz memang kat sne leh dapat baju2 yang branded dgn harga murah...memang klu beli baju kat sne da blh setanding ngn aktor2 Hollywood...cuma kena pandai pilih, kebanyakan barang "ciplak" kena tangan bertuah jew baru dapat yang ori US. *5 helai berjaya di grab... ^_^ senang ati, walau purse mengempis...huk3..


 Fashion World!

..Rumah Mode..

Round2 punye round, tup-tup da malam upenye...ikutkan memang nak lagi jalan, jalan, dan jalan....tapi kaki da "capet" lenguh-lenguh...masa pun x mengizinkan sangat. Sebelum pulang ke hotel...Rachmat bawa kami makan-makan area Gedung Sate Bandung (jangan salah anggap...1ni adalah nama tempat tersebut, yang menjual pelbagai jenis barang dan makanan...bkn semata2 jual satey k....hee).

Makan kat ctu memang sempoi...cz tempat 2 ibarat tempat tuk warga Bandung pergi bila tiba hari minggu, memang tempat 2 luas...banyak gerai...pelbagai pilihan makanan, dan yang unik pelbagai ragam manusia kat sne yang dapat dilihat tuk cari sesuap nasi untuk idup kat kota yang pesat lagi padat tersebut.

Terfikir dan insaf seketika bila tengan cara diorang berusaha...*penyanyi jalanan, penari dandut nyah, peniaga jalanan dll.


Puas bergelak ketawa, masa tuk balik ke hotel...rehatkan badan sebab esok da nak balik da....klu boleh nak jew stay kat sana 3,4 hari lagi....tapi nak buat cam ne kammm,..harus back to normal live...sob3... :'(


sayonara Bandung....ada jodoh kita jumpa lagi..



say hai to Malaysia..!



*plan nak ke sana lagi...In Sha Allah andai ade rezeki....^_^

Wednesday, 5 December 2012

Part 2: Travel Guide To Bandung


Assalamualaikum...:)
Oke, ni adalah sambungan dari entry tertangguh (Part 1: Travel Guide To Bandung)...
layannzz yuk! ngee...:p

Da x taw nk bermula dari mana...huhu~ Part 1 after p Pasar Baru...kitorang cari kedai tuk isi peyut...lapo, penat berjalan la katakan...huk3. Mintak pak supirnya Si Rachmat bawa pergi mana2 restoran yang besh2..makanan yang belum kitorang rasa kat Bandung n akhirnya Rachmat bawa pergi Restoran Tone's Square...yeahhh! 1st time nak makan nasi padang ori from Bandung.

Restoran masakan padang


Jemput makan sume...^_^

restoran ni ade tempat tuk santai...so, sempat la jgk snap2 kat ctu...hee

Lepas perut da kenyang sume, tiba masa tuk shopink holic la plop's...Rachmat bawak kitorang pg tempat barangan Outlet. tempat yang kitorang sempat singgah seperti Branded Outlet, Oasis Clothing Outlet, Secret Outlet dan beberapa kedai lagi area Jalan Dago. *pica terlalu banyak nak upload...rambang mate mana 1 nak pilih, so sonang2 pilih x yah upload la ek...ngee..:p

Jalan punyer jalan, skali lagi kitorang pg makan (haishh...makan lagi..huhu~) al-maklum la, kat cni makanan sume best2...my dad yang jarang sangat nak lalu makan, sesampai kat Bandung terus ade selera...aneh kn..? hikss! 2 petandanya...badan selesa bila di tempat orang, dapat lupe masalah seketika...sama gak cam aku..aikkk? al-kisahnya ape? copp,,copp,..da lari tajuk asal...hak3..

Back 2 basic, pastu kitorang pg makan-makan lagi..restoran 2 terletak kat tingkat atas kedai brownis iaitu kedai Kartika Sari (tempat brownis tersohor kat Bandung). Suasana kat lam restoran 2 memang syok...romantiko gtu. x caye nahh...tengok sendiri.....

Ala2 english stail gtu

tengok, macam2 menu ade...tapi 1 pun x paham ape...ngeh2. Rachmat juga lah yang jadi mangsa, kena terangkan 1-1 jenis masakan tu...2 la, sape suh jadi pemandu pelancong kitorang..hihi~

jeng, jeng, jeng...akhirnya, penuh 1 meja

part tuk feeling2 pun ade taw...hewheww

Puas hati, berjalan 1 hari suntuk...masa tuk landing la plop's....tata, oppps! belum habis taw...jangan lupe jenguk kat Part 3: Travel Guide To Bandung >>>>>

 
*cowie, excited terlebey nak bercerita kat cni...harap uoll's x kisah k...^_-