.

.

Saturday, 31 December 2011

WELCOME 2.0.1.2

WELCOME 2012....HAPPY NEW YEAR!!!

2.0.1.2
saya nak simpan impian tuk jadi CANTIK..
saya cuba nak jadi kuat, saya cuba nak jadi positive people...insyaAllah tak nak nangis-nangis lagi lepas ni (andai mampu, tapi sekurang-kurangnya saya akan cuba) saya perlu kuat...caiyok2! semoga saya mendapat cahaya baru dan menjadikan segala anganan sebagai kenyataan dalam lembaran kehidupan yang baru...insyaAllah...^_^ sebelum hati pasrah dengan ketentuan....kerana pasrah adalah menyerah, bukan redha dengan kepastian yang ikhlas.

2.0.1.2
klu boleh saya nak jadi seseorang yang baru....

2.0.1.2
saya nak jadi cantik pada agama saya,,,
saya nak jadi cantik pada perbuatan saya,,,
saya nak jadi cantik pada percakapan saya,,,
saya nak jadi cantik pada kelakuan saya,,,
saya nak jadi cantik pada pekerjaan saya,,,
saya nak jadi cantik pada pembelajaran saya,,,
saya nak jadi cantik pada semua orang yang menyanyangi saya,,,
saya nak jadi cantik pada setiap pembawakan diri saya,,,
saya nak jadi cantik pada diri sendiri,,,

untuk......
saya nampak cantik pada pandangan Allah...
saya nampak cantik pada pandangan orang...
saya nampak cantik pada tutur bicara saya...
saya nampak cantik di mata umum...
saya nampak cantik pada tugas saya...
saya nampak cantik pada keputusan exam saya...
saya nampak cantik pada mereka yang saya sayang...
saya nampak cantik pada setiap langakah perjalanan saya yang masih jauh...
saya nampak cantik pada dalaman hati saya...

sebelum kita terlihat cantik hanya dari luaran semata-mata....perbaikan segala kekurangan diri dari dalam seadanya....



DOA AKHIR TAHUN:
Doa Akhir Tahun

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa shallallaahu ‘ala sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihii wa sallam.
Allaahumma maa ‘amiltu fi haadzihis-sanati mimmaa nahaitani ‘anhu falam atub minhu wa lam tardhahu wa lam tansahu wa halamta ‘alayya ba’da qudratika ‘alaa uquubati wa da’autani ilattaubati minhu ba’da jur’ati alaa ma’siyatika fa inni astaghfiruka fagfirlii wa maa ‘amiltu fiihaa mimma tardhaahu wa wa’adtani ‘alaihits-tsawaaba fas’alukallahumma yaa kariimu yaa dzal-jalaali wal ikram an tataqabbalahuu minni wa laa taqtha’ rajaai minka yaa karim, wa sallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadin Nabiyyil ummiyyi wa ‘alaa ‘aalihii wa sahbihii wa sallam
Ertinya:
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu, sedang kami belum bertaubat, padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya, dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat. Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.
Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad, Nabi yang Ummi dan ke atas keluarga dan sahabatnya.


DOA AWAL TAHUN:
Doa Awal Tahun

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa shallallaahu ‘alaa sayyidinaa Muhammadin wa ‘alaa ‘aalihi wa shahbihii wa sallam.
Allaahumma antal-abadiyyul-qadiimul-awwalu, wa ‘alaa fadhlikal-’azhimi wujuudikal-mu’awwali, wa haadza ‘aamun jadidun qad aqbala ilaina nas’alukal ‘ishmata fiihi minasy-syaithaani wa auliyaa’ihi wa junuudihi wal’auna ‘alaa haadzihin-nafsil-ammaarati bis-suu’i wal-isytighaala bimaa yuqarribuni
ilaika zulfa yaa dzal-jalaali wal-ikram yaa arhamar-raahimin, wa sallallaahu ‘alaa sayyidina Muhammadin nabiyyil ummiyyi wa ‘alaa ‘aalihi wa shahbihii wa sallam
Ertinya:
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya. Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, Nabi yang ummi dan ke atas para keluarga dan sahabatnya.


Semoga dipermudahkan segala urusanku dunia dan akhirat.....aminnnn........

fUhhhHhhh...!

2011....
Terlalu banyak erti melalui angka 2.0.1.1. segalanya adalah pengalaman n cabaran untuk lebih tabah di masa-masa yang akan datang. InsyaAllah.....kerana janji Allah itu PASTI...

sedey, penat, lelah, gembira....sume 2 adalah rencah hidup untuk aku menjadi manusia yang ada pegangan hidup, supaya aku sentiasa mengigati-Nya dan terus tabah.

Penat...
bila mata ini selalu menangisi nasib diri...aku hidup bukan untuk sesiapa tapi untuk diri sendir. cuba nak membanggakan family...tapi aku masih belum mampu....InsyaAllah, segala kepenatan ini akan berbalas selepas menamatkan pengajianku yang masih berbaki 6 sem....fuhhh,,,,lama lagi 2...apepun aku harus SABAR. jalan da ade cuma atas diri sendiri untuk meredah segala onak duri yang terbentang di hadapan, walau kekadang aku rasa amat terjatuh....sakit!

sebab itu hidup tak perlu bergantung sangat pada sesiapa....mungkin kita pernah ade seseorang untuk jadi pendegar kala penat n lelah, suka n duka untuk dikongsi bersama....tapi mungkin suatu ari nanti bila die ade seseorang yang lebih penting bagi die...die pun akan pergi dari hidup kita....

so, belajar untuk kuat n berdikari....PERJALANAN MASIH JAUH...

aku blogger...???

yay, maybe....walau kekadang aku menaip tika kesunyian, tp itulah hakikat...aku menaip hanya untuk diri sendiri...

1st time aku jd blogger ni....emm,,,...???
Maybe sebab rasa nak luahkan sesuatu, rasa nak coretkan segala isi hati macam diari, tapi aku ni memang spesis x minat nak menulis berjela-jela kat kertas....pegang pen n menulis, memang pernah cuba,,.tapi x menjadi (leceh). Tapi bila kat cni rajin n laju jew tangan nak menaip....maklum la x perlu nak kepit-kepit pen kat tangan....huhu~

itulah....
MAY 2011...tetiba terdetik hati nak conteng-conteng kat cni, rasa tenang bila dapat menulis kat cni...sebab orang cakap klu ade sesuatu yang menyerabutkan benak fikiran, story jew kat sape-sape....klu disimpan lama-lama lam ati lama-lama "Bernanah" eww... tapi aku ni jenis suka pendam, buat penilaian sendiri...last-last 1 benda yang aku nak buat pun x jalan....so, bila dapat luah sume kat "My Baby Blog" ni...tenang la cket. Baby Blog??? sebab die masih baru...baby lagi ni cz die hanya maen sorok-sorok jew kat cni (duk kat belakang tabir jew)....kui3.

Tuesday, 20 December 2011

Hati dan Kesakitan

Hati
Bila bertubi-tubi dugaan itu datang...
Sakit yang tak dapat dijelaskan lagi...
Senyum hanya untuk menutup resah hati...
Bila terlalu banyak fikir segala kemungkinan...

Hati
Saat itu juga terasa ingin mati...
Bila terlalu banyak menanggung segalanya dihati...
Kesakitan yang tak dapat diubati sendiri...
Hanya waktu yang menjadi penentu suatu hari nanti...

Aku mau pergi...pergi...pergi...
Pergi dari diri sendiri yang selalu terkecewa...
Pergi dari kehidupan yang tidak membawa apa-apa erti...
Ingin menumpang jasad lain untuk balik pada "normal" hidup..
Supaya aku tidak tersakiti lagi...
Sakit...

Tanpa Kata...

Bila hati sudah rapuh...
Segalanya tak keruan...
Duduk tak betul, bangun lagi tak betul...
Makan sekadar mengalas perut dari berkeroncong tanpa irama merdu...
Sakait...hanya itu yang mampu diucapkan...

Terlalu berat takdir yang dilalui...
Terlalu berat sehingga menyiksa diri...
Entah di mana silapnya...
Entah di mana salahnya...

Ya Allah,,,
Terlalu lemah untuk aku mengharugi semua ini...
Aku yang terpedaya,,..
Atau aku yang teraniaya...?

Tuhan...
Beri aku segala petunjuk-Mu Ya Latif...
Masih panjang perjalanan ini untuk diredahi...
Mungkin ini ujian hanya sebesar zarah yang tak dapat aku tanggung...
Dan mungkin masih terlalu banyak ujian yang harus aku pikul di masa depan..?
Mungkin, sebab itu aku harus kuat Ya Rahman...
Dan aku harus tabah dalam mengharungi segala dugaan-Mu ini Ya Rahim...

Pedih...
Amat pedih...bila sesuatu yang diharapkan gembira,,
Bertukar duka sekelip mata...
Kerana manusia itu bisa berubah...

Dari sakit lama yang masih belum sembuh...
Datang lagi kesakitan baru yang entah bila akan hilang...hilang...dan pergi...
Maha berat ujian ini...untuk aku terus tabah, menjadi manusia yang ada pegangan,..
"Ingat Allah Sentiasa"

Sunday, 18 December 2011

.,,Dari Terjatuh,Terus Tersungkur,,.


uiii...cm sakit jew kamm...
memang skt gak la kn bila dipermainkan....dipermainkan??? apekeh???
x perlu la nk ulas panjang lebar tentang perkara 2, maybe 2 la lumrah alam sebelum mengecapi kebahagian...seperti jg orang yg berada di medan pertempuran, "Fisabillillah" hanya mampu diucap untuk mencapai kemenangan...



Ketika Allah rindu pada hambanya, Allah akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yang isinya adalah ujian…
Dalam hadith qudsi Allah berfirman:
Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya.”(HR. Thabrani dari Abu Umamah)
Abu Said dan Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW. bersabda:
Seorang muslim yang ditimpa penderitaan, kegundahan, kesedihan, kesakitan, gangguan, dan kerisauan, bahkan hanya terkena duri sekalipun, semuanya itu merupakan kafarat (penebus) dari dosa-dosanya.

(H.R. Bukhari dan Muslim)



Jangan sedih bila orang lain tidak memahami anda..
Tapi sedihlah karena anda tidak mau memahami orang lain.
Jangan sedih bila orang lain tidak mempercayai anda..
Tapi sedihlah karena anda tidak percaya diri sendiri.
Jangan sedih bila orang lain tidak memberi kesempatan kepada anda..
Tapi sedihlah karena anda belum buat persiapan.
Jangan sedih bila orang lain tidak menghargai anda..
Tapi sedihlah karena anda tidak bisa menghargai orang lain.
Jangan sedih bila orang lain menghina anda..
Tapi sedihlah karena anda membuat hina diri sendiri.
Jangan sedih bila orang lain memaki anda..
Tapi sedihlah karena anda bermulut jahat pada orang lain.
Jangan sedih orang selalu mengritik kita..
Tapi sedihlah karena anda tak pernah mau perbaiki diri.
Jangan sedih karena anda selalu jatuh..
Tapi sedihlah karena anda tak mau bangkit kembali.
Jangan sedih karena perjalanan hidup anda pahit getir..
Tapi sedihlah karena anda tak pernah belajar dari pengalaman.

Saturday, 5 November 2011

ape akan jadi,,,kalau,,,,.....?

macam kebiasaan...
sayep slalu ikut my sis p lepak king...makan2...(sj nk kacau daun die ngn suami die jew..nak2 lagi dapat makan free kammm...hihi~)

menu sayep mlm 2...*nasik goreng kampung kawww punye + sirap bandung*
makan...makan...makan...sambil melayan perasaan lagi..hek3..x abeh2.. : p
lagi 2 sudu nak abeh nasi goreng kampung sayep 2,,
tiba-tiba,,,
rasa tajam-tajam lam mulut...da dekat lelangit da, lam pikiran...tulang ayam kot...

tengok-tengok...agak terkejut beruk gak la di ctu..
agak-agak ape y korang rasa benda y sayep rasa tajam 2....???

jeng3,,,...

nahh...amik ko...kaca lam pinggang nasik,,,huhuhuu~


nasib bik sayep cepat bertindak, x terus telan...cz kebiasaan x kunyah sangat pun makanan 2..he.
sib bik ade rasa tajam-tajam 2...n ade la cket pedih2 dekat lelangit ni. kalau x...uii,,,x dapat nak bayang 
APA AKAN JADI...........T_T
kaca 2 terus masuk lam kerongkong sayep...arrgghh, takut sangat-sangat nak bayang..+ tetiba masuk hospital kena operate...cari-cari ntah ke mana kaca 2 berjalan...hwaaa...

kalau korang...ape tindakan korang masa 2???
nak amik tindakan dekat tuan kedai 2...??? memang klu nak kaye cepat memang berbaloi ah buat cam tu, cz kaca 2 besor la gak..sebesor kacang.
tapi, sayep x buat ape2 pn malam 2...just bagitaw tuan kedai 2...2 jew..(arap2 die lebey berhati2 laen kali)
cz x leh nak salahkan die gak, cz benda x di sangaka kamm...(wahh..terlebey baek lak rs...kui3..) nak2 masuk paper...wahh...terus glamer i...hak3..*poyos lebey...wekkk!*
sib bik nasik goreng kampung die kaww punye...tidak memang nyaris2 nak kena tuntut hak sebagai pengguna malam 2...sayep nak saman 5k terus...huhuhuuuuu~

Thursday, 20 October 2011

...SuDaHLaH...



~✿..Saya minta kepada Allah setangkai bunga yang segar, DIA bagi saya kaktus berduri..saya minta kupu-kupu yang cantik, diberi ulat berbulu..saya sedih & kecewa..namun kemudiannya, kaktus itu berbunga..indah sekali dan ulat itupun bertukar menjadi kupu-kupu yang cantik..✿~

>>> Itulah jalan Allah..indah pada masanya, Allah TIDAK MEMBERI apa yang kita HARAPKAN tapi DIA beri apa yang kita PERLUKAN..kadangkala kita sedih, kecewa, terluka...tapi jauh di atas segalanya DIA sedang MENGATURKAN yang TERBAIK dalam kehidupan kita...(✿◠‿◠)

InsyAllah..semuanya ada HIKMAHNYA yang tersendiri..♥♥

Thank's a lot....

Thank's a lot....mummy n papa...^_^

hihihi~ mesti korang tertanya2 kn...? sebenarnya da lama sayep nk kongsi ngn sume, da 2 bln da pun sayep dapat present dr my parent tuh...cuma terlupe...al-maklum lah...manyak benda nak di fikirkan lam benak fikiran ni...uhuhuuu~

sebenarnya....malu la nak cakap...*_* kui3...sayep dapat adiah rantai emas dari my parent, p x taw la plop semperna ape...maybe saje2 la kot...x pun sebab nak2 raye ari 2 kaki tangan "gomen" dapat bonus...Haa,,,betul la kot..hak3...

epeiy kot bila dapat rantai emas 2, nak2 lagi emas skang tengah meningkat naek...hihihi...maceh mami, maceh papa...muahhhhhs!

my hug 4 my parent's...^_^

>>>nak nengok ke rantai 2...? x yah la kot kan...biase la rantai...sume owg kenal pn...hek3...<<<

mungkinkah....?

Fuhhhh....da lame glerr x update,,,,da naek sawang da cni....uhuhuuu~

sebenarnya bukan ape, saje jew...bz cket sbln y lepas...ecece...ye la sgt tuh...kui3...
padahal blog ni x dapat nak on...ntah ape masalah "die" ari 2....demam campak la kot...hak3..

oke, sbnarnya terlalu banyak perkara yang nak dikongsi kat cni, tapi tetiba da ilang sume 2...mmg, sayep ni jns cpt lupe ingatan...kuang3....nasib badan la katakan...@_@

uhuhuuu~~ 
jiwa sayep masih kacau bilau....masih x taw mana arah nak tuju (kecian kn sayep...?) x taw nape...epiey just half clock...pas2 datang balik penyakit "sasau" 2...x taw nak bt cam mn...x pe la, asal luaran owg2 sume nampak sayep epiey jew...p dalam ati "kering" bak padang pasir...x dapat nak cari mana penghujung nak kuar dari padang pasir yang luas 2...huhu...dasyat kan perumpamaan 2...

penat kan bila asyik mencari sesuatu yang x pasti ni...? emm...mmg penat...sayep x dapat fokus satu pun tugasan sayep, kejra dalam lamunan...study x dapat fokus....


>>>sebab sayep cuba jadik y terbaek utk diri sendiri...cuba melawan segala kekurangan sayep, tapi sayep x mampu...atau maybe masih belum rezeki sayep...terlalu manyak perkara yang ingin di 
"SEMPURNAKAN"<<<

Tuesday, 6 September 2011

...RaYe kEh...?

dam,,,dam,,,dum,,,bunyi mercun,,...

Wahhhh...cam sonok jew nak raye....memang, mula-mula "excited" la sangat...al-maklum la, penat berpuase..

*Tapi sayep sedey sangat rasa bila bulan ramadhan yang mulia da nak pergi...tak taw nape, rasa syahdu   jew...cehhh...(syahdu ye...kui3) B.E.T.U.L...tak tipu, rasa cam x nak pergi jew dari bulan ramadhan ni...sayep takut bila sayep rasa sunyi...huhu~ :(

Yang penting misi aku  taun nie, nak beraye sakan n tanak sedey-sedey lagi...sakan ke? he...

1st, baju raye mesti ade 4 pasang, selipar raye 1...oke, da cukup kot...(tak keterlaluan kn?..kikikii~) sehari ke sehari...cepat jew masa berlalu...p sib bik baju-baju raye gue sempat ciap sume..syukran, mampu tersenyum gak...p selipar raye jew x menyempatkan diri nak beli, maklum la...gue kan bz...hahaha~

Alaaa....lagi wape ari jew nak raye, nape makin hampir raye...makin tak syok ni rasa? adusss....tanak la berperasaan cam gini....huhuhuuu...

^_^ (buat2 cenyum...macam kebiasaan aku, walaupun lam ati ade sembilu....kui3..) tuihhh...tak syantek langung cenyum pn...:p

3, 2, 1....MERDEKA!....eh, cilap...esok la merdeka,,,malam ni malam raye LoL...sama la, mercun da cam time merdeka da kat umah ni...sonok jap rasa bila x menang mate aku nak nengok, depan...belakang...atas...bawah...kiri...kanan....mercun meletup...sambil diterangi cahaya pelita...wahh..hihi~

Eh, da raye ke ari ni? cam tak caye lak...x nak raye lagi leh x? huk3... (ape la ko ni...owg sume tunggu nak beraye...aishhh!)

*sayep x sonok nak beraye....tak taw nape...huhuhuhuuuuu.....

Sempat 2 ari jew gue raye...demam la plop....ishh3....cian nye dak cengeng tuh....die x nak raye ngat, kn da x dapat beraye betul-betul da...:( huk3..mana pn x dapat pegi, sedey...(demam tetibe jew, cyp darah idung n batuk-batuk lagi) tapi takpe, kawan2 sejati gue tetap datang beraye...ade la, raye pertama 4 owg, raye ke-2 sayep bz...n raye ke-3 4 owg lagi...rake ke-4 relex lg...n raye ke-5 baru sayep chat cket,,,n giliran sayep usyar umah kawan-kawan lak...he. oke la 2 kn... :)

RaYe PeRtAmA

RaYe KeDuA


Oke, 2 ari jew sayep betul-betul beraye...tetibe demam menyerang...huhu~

Monday, 8 August 2011

..,,,AndAi kaTa,,,..


"Andai kata...kalau kite ade jodoh awak terima saya? awak nak kawin dengan saya? awak nak bahagia dengan saya? awak nak jadi ibu kepada anak-anak saya nanti?..." bertubi-tubi soalan diajukan seseorang kepada seseorang itu. Pertanyaan seseorang kepada seseorang itu dengan harapan ingin mencuba, mencari keserasian yang mungkin ada bersama seseorang itu.

"Andai kata",,, yang masih tergiang-giang lagi di benak fikiran seseorang itu tentang pertayaan seseorang suatu ketika.....yang meninggalkan seribu satu persoalan...kenapa dan kenapa...?

Hanya disebabkan perasaan belum yakin seseorang itu,.. belum yakin kerana seseorang itu menganggap segala pertayaan itu hanya main-main...belum yakin seseorang itu kerana seseorang itu menganggap itu hanya gurauan...belum yakin seseorang itu kerana menganggap seseorang terlalu ramai teman...belum yakin seseorang itu kerana berfikiran seseorang masih mengenangkan kisah seseorang dengan perhubungan yang lama...belum yakin seseorang itu kerana berfikiran mungkin seseorang pernah menyuarakan pertayaan yang sama kepada kenalan lain seseorang...belum yakin seseorang itu mungkin kerana takut dengan perasaan sendiri...belum yakin seseorang itu mungkin...mungkin...dan mungkin.....

Entah keberapa kali seseorang menyuarakan perkara yang sama terhadap seseorang itu..."awak nak jadi teman hidup saya..?" "soalan apekeh itu...?" tanya seseorang itu yang masih tidak menyakinkan seseorang itu tentang apa yang disampaikan oleh seseorang...mungkin kerana terlalu berhati-hati dalam pergaulan,,,terlalu takut dengan perasaan sendiri sehingga memaksa seseorang itu untuk berdiam...

"oke, awak ambik la masa untuk menilai saya k...saya tak kan paksa awak, sebab saya taw ati dan perasaan orang x leh paksa kn?..he".. "thank's, sebab sy mmg perlu masa yang pjg untuk mengenali awk...wape lama masa yang awk bagi..?" "secepat mungkin syg"..begitu ringkas jawapan seseorang pada suatu malam..."why u call me syg..? berapa ramai syg awak...?" tanya seseorang itu kepada seseorang kerana entah ke beratus kali dipanggil begitu... "sebab saya sayang awak, sebab saya suka awak...cz i luv u honey" "tapi awak kn ramai kwn ppuan...he" "just only frenz syg...x kan sume kwn sy, sy nk syg wak...?" "boleh jew...kenapa saya?" "awk baca kisah dalam cerpen ni...mungkin dapat membantu awk mencari jawapan pada persoalan tadi...SEBAB SAYA SUKA AWAK TANPA SEBAB, sy syg awk sebab awk" dengan 2 buah cerpen pendek yang dikirimkan melalui gogle talk...terpegun seseorang itu menbacanya...

Sembilan bulan lama perkenalan seseorang itu...yang terlalu banyak perkara telah merubah seseorang itu untuk menjadi seorang yang lebih yakin dengan diri...yang menbuat seseorang itu sentiasa tersenyum...membuat seseorang itu bersemangat untuk belajar walau dalam keterpaksaan...mungkin kerana seseorang itu mengaggap masih banyak kekurangan jika dibandingkan dengan seseorang, perlu berubah untuk masa depan dan setaraf pendidikan dengan seseorang "andai ada jodoh bersama seseorang".

Masih tiada jawapan daripada seseorang itu setelah sekian lama seseorang menunggu...sebab seseorang itu masih belum yakin.

Seseorang itu terlalu berhati-hati dengan gerak hati sendiri kerana seseorang itu masih tak pasti walau hati berbunga tiap kali bersama seseorang...terlalu berhati-hati kerana masih wujud perhubungan lama seseorang itu dalam hidup seseorang itu yang masih mengganggu...masih tidak memberi kata putus kepada seseorang walau hati memberontak untuk menerima...

Masing-masing bz dengan agenda hidup masing-masing...seseorang perlu menyelesaikan projek last sem-projek sarjana muda yang akan menamatkan pengajian seseorang hanya sebulan lagi yang akan menentukan masa depan seseorang sebagai engineer...mungkin...dan seseorang itu masih bz dengan pekerjaan dan pengajiannya yang amat menguji seseorang itu. Dan seseorang itu menganggap tidak perlu menggangu seseorang dalam masa terdekat..."sorry honey, i'm very bz with my project right now...but i still with u honey"..."hope u will be the best engineer k" kata-kata semangat diberikan kepada seseorang..."thank's, n i hope i will be a better man with u" kata-kata itu yang membuat seseorang itu mengambil keputusan tersebut...dan mula yakin dengan seseorang, walau seseorang itu masih mendiamkan diri...sedikit-sedikit cuba mentafsir keikhlasan seseorang.

Masa terus berlalu, sehingga berlaku perubahan seseorang...sehingga seseorang membuat keputusan sendiri dan mengganggap seseorang itu tidak memerlukan seseorang...akhirnya seseorang mengenali seseorang yang lain hanya dalam sebulan dan meneruskan perhubungan seseorang bersama perhubungan seseorang lain...walau tanpa kehendak seseorang...mungkin...itu yang seseorang itu tahu tentang seseorang...

"awak kite tetap macam dulu..." "boleh awak terima saya macam dulu..?" "awak kenapa awak tak pernah yakin dengan saya dulu...?" "awak saya mintak maaf banyak-banyak dengan awak sebab saya ingat awak takkan terima saya..." "saya takut saya akan kecewa..."

Seseorang itu baru tahu tentang perasaan seseorang yang memang benar...dengan melihat kesungguhan seseorang dan dengan esakan tangis seseorang tentang perhubungannya dengan seseorang yang baru...setelah seseorang memberi jawapan kepada persoalan yang sudah lama "tergantung" bagi seseorang.

Pada suatu malam melalui talian lagi..."awak saya betul-betul mintak maaf...awak nak saya clash dengan dia??? saya akan buat awak kalau itu yang awak nak...saya tak nak awak sedih,..saya tak pernah main-main dengan perasaan saya selama ni terhadap awak...tapi kenapa awk tak yakin dgn sy?" dengan penyesalan seseorang itu kerana membuat keputusan sendiri... "tak pe la awak, 2 pilihan awak, dan maybe 2 yang terbaek untuk awak...saya x nak orang lain sedih sebab saya...sebab saya pun ppuan saya tahu, awak terus lah dengan hubungan baru awak...saya akan terus doakan kebahagian awak...cuma satu yang saya mintak awak delete sume pic-pic saya boleh...?" pinta seseorang kerana mungkin merasa amat kecewa dan sedih kerana tidak mengganggap seseorang betul-betul ikhlas sebelum ni... "awak, tolong saya nak simpan sume 2,,,awk, saya sentiasa ada untuk awk"..."kalau awak ikhlas dengan saya, awak delete...awak tak kesian ke kat die kalau die tahu awak simpan pic orang lain....? anggap lah kite tak pernah kenal...jodoh kite setakat ni saja" seseorang itu cuba kuatkan diri...hari demi hari seseorang itu cuba pergi dari hidup seseorang...walau masih ada bayang seseorang dimana-mana walau dalam diam...

Segala semangat yang pernah seseorang itu ada pergi bersama-sama seseorang...dan baru seseorang itu sedar bahawa seseorang adalah semangat yang pernah hadir dalam hidup seseorang itu...
_
_

"Andai kata" seseorang itu adalah aku...apa tindakan aku?...kerana sesuatu itu amat indah bagi seseorang dan seseorang itu...kerana semua yang berlaku adalah telah tertulis di Kalam-Nya...dan sebagai ujian terhadap persinggahan tersebut...

Sekadar mengimbas kembali persinggahan seseorang dalam kehidupan seseorang itu...

Wednesday, 3 August 2011

sepi...



Biarkan aku dikelilingi ramai...kerana aku masih tidak mampu sendirian...


Seolah-olah tiada kekuatan untuk berdiri...


Kerana aku tidak mahu air mata menemani diri...


Tuesday, 2 August 2011

i'm falling in luv....uhuhuu~


~ Masa aku dicuri lagi...demi mencuri hati, seorang puteri...
   Buat pengubat hati juga pelengkap rusuk kiri ~ (cweet kan.....? ) ^_^
_
_
_
_
_

Wahhhh...beruntung sesangat pengacara tv3 (Shera Ayob) dapat lelaki cam pelakon drama bersisi "Juvana" Zahiril Adzim...nape aku cakap cam 2 ek???

Yup, kenapa aku suka sesangat, bila baca blog Zahiril Adzim aku faham segala-galanya,,,cz blog die terlalu banyak perkara tersirat telah terunggap melalui penulisanya...maybe segala yang terluah dari hati tentang segala perjalanan hidupnya yang sebenar...tentang sebuah penghidupan...jom view >>> http://zahiriladzim.blogspot.com/ (mungkin korang gak akan jatuh chenta ngan blog penulisan'n seperti saya...kuang3..) :p

(Andai kata...sume llaki kat dunia ni ade perasaan cam ni...kerana aku tahu "andai kata" suatu ungkapan yang tiada kemungkinan yang pasti...kn? so, lupakan...huhu~)

nahhh....ni lah pic time diorang bertunang..
"saya suka bila die semakin mengelak, itulah yang membuatkan
 saya lagi cuba untuk mendekatinya" -Zahiril Adzim (melodi)
_
_
_
_
_
Skang Zahiril gak telah menerbitkan sebuah novel tentang segala kisah kehidupan yang dilalui...segala jatuh bangun sebuah kehidupan....

Novel ini lah yang membuatkan aku "falling in luv" sangat 2...nak sangat baca kisah dalam 2, cz bagi aku sangat menarik...jangan salah anggap lak yee...hihi~


"BOGEL MENUJU TUHAN"

ingin aku miliki...huk3

...Ramadhan Yang Membawa Seribu Erti Buatku...

Syukur, kerana masih dipertemukan lagi dengan bulan yang cukup indah ini....kehadirannya dinanti, dan pemergiannya dirindui....

Bila sebut tentang puase, sume orang "esited" tak kira la...yang kecik, hingga yang dewasa....sume rasa sonok...bagi kanak-kanak sonok bila time nak tiba raye...al-maklumla, dapat penuhkan poket, leh buat pertandingan lagi sape yang dapat duet raye paling banyak dikira terer ah....(terer bab2 menjaja umah owang...sama la 2 ngan aku dulu....hihi~). Bagi yang dewasa plop...tentulah nak beraye sakan kan, baju nak "merelip" punye...umah compem bertukar colour bila nak raye, sume nak nampak baru lah senang cite...haha...al-maklumlah takut kalah dengan jiran sebelah....hak3...:P (2 owang dolu2, skang insayaAllah da tak de cam 2....ekeke~ )

oHhh...bila puase, windu plop time tecik-tecik dulu...saat paling meriah dalam hidupku...sonok sangat time 2...p terawih sambil berjalan ramai-ramai, tak tahan siap bawak bekal 2...hahaha~ sembahyang beberapa rakaat, turun la p makan-makan....kat depan masjid 2 lak memang macam-macam orang berniaga, kerang,,,kopok,,,rojak buah,,,buah campur,,,ikan tepung,,,ayam tepung,,,owhhh leh dikatakan macam-macam la..."kecur air liur aku tiba-tiba neh...he" pas siap makan-makan tibe lak time tuk maen-maen kat luar masjid 2...biase la, ramai "geng"...permainan yang paling besh maen kat masjid 2 ialah "berebut tiang"...ahaha~ syok tul time 2...


Dekat-dekat owang nak rakaat terakhir kitorang pun cepat-cepat la masuk lam masjid balik...n berlakon kunun-kunun ngah "tahayyat akhir" gak...hihi~ biase la takut kena marah ngn mak masing-masing....^_- Pas2 nak balik, kitorang la owang yang paling laju...bukan pe, takut ilang selipor...ahaha...(alasan terbaek wokk...) balik jalan ramai-ramai....sampai jew umah, rehat-rehat jap...pas2 maen badminton lak, memang besh ah...sampai kul 12 malam pun maen lagi...memang aktiv glerr ah time tuh...memang nangis klu "Rashid Sidek" tengok kitorang maen ari-ari, die pn tak maen cam 2...(just maen suka-suka...tak pandai sangat pon..he) tu tak tibe part maen mencun lagi...memang kitorang terer ah...cakap jew mercun pe, sume maen...mercun bola, ketumpat, jet, katak, mancis...sume la (da lupe da name-name mercun lagi..kui3) mercun buluh pun da pernah maen time duk umah sepupu aku dulu kat ketereh...syokk!!! kedai yang jual mercun tu pn maju glerr....cz ari-ari kitorang g beli...nak tunggu abeh puase ntah brape puluh henggit ntah abeh beli mercun...windu nye time tuh...uhuhuuu~ :(


Windu nak jadi tecik balik, windu rutin harian dulu....windu semua nya...cz da besau-besau ni da tak boley cam dulu...tapi kite tetap "geng" sampai bila-bila....kawan yang sentiase aku windu dan masih BBF aku sampai skang...."nija" n "ashe".....banyak sangat kenangan tecik-tecik dulu...


Cz masa tecik aku banyak sangat kenangan....n boleh dikatakan permainan bermusin...orang maen "wau" aku maen "wau"...time maen "guli" aku pun sama...paling besh masuk sungai, ari-ari mami aku p cari bawak rotan kat tangan...hak3...da x de tempat laen da klu x g sungai...he... pokok, sume pokok aku panjat (tolak pokok kelapa jew...he) adussss.....windu banget waktu tecik-tecik dulu....uhuhuuuu~

ni la K.A.M.I...kanak-kanak "Rebina" 
...at Jerang Linang Jun 2011..


Oke2 da jauh sangat aku membebel ni, n da jauh menyimpang dari tajuk asal "Ramadhan" aku time tecik-tecik dulu....bukan pe, mengimbas kembali..hihi~ ni hanya sebagai kenangan TERINDAH aku yang akan aku simpan sampai bila-bila  n sebagai kenangan abadi yang tidak terjual di mana-mana...! luv u oll's a lot...muahhh! ^_^

Hanya sedikit-sebanyak "kisah aku" wak2 tecik-tecik dulu....klu nak story sume memang x abeh neh...hikss! :p

Sunday, 31 July 2011

AkU HaRuS...

Terjaga dari tidur,..

Menggunakan bahasa Tuhan mengadap kiblat-Nya,..

Terduduk dalam sedu,..

Cuba kuatkan semangat lagi,.. 

Demi senyum dalam keterpaksaan,..

Mulakan pagi hari seperti sediakala,.. 

Walaupun senyum yang dilakar agak sumbang,..

Untuk menutup segala resah hati pada pandangan umum,..

Dan demi sebuah penghidupan yang masih jauh,..

Aku harus,,,...


secret of me...

Wednesday, 27 July 2011

>>> Cinta Sejati Hanya Pada-Mu



Tak terasa air mata mengalir deras…
Tak sedar ku terluka kerana cinta…
Tak mengerti  ini adakah diriku…
Kerana aku tak pernah tewas pada perasaan sendiri…


Mungkin ini hanya cubaan… Mungkin ini juga hanya ujian…
Untuk membuat aku lebih tabah menghadapi segalanya…
Untuk lebih kuat pada suatu masa yang akan datang…
Yang masih penuh dengan segala liku dan dugaan…yang belum tahu kesudahannya…



Ya Allah…berilah aku kekuatan…
Temukan lah aku cinta sejati…
Yang sentiasa ikhlas menemaniku…
Dalam setiap langkah…suka dan dukaku…
Yang sentiasa ada untukku…



Ya Allah…berilah aku petunjukmu…
Dalam mengharungi dugaanmu yang maha hebat ini…
Kerana aku terasa amat lemah sendirian…



Kerana aku tahu,,,yang datang bukan selamanya ada….
Dan yang ada,,,tidak selamanya kekal…
Tiada pengharapan yang akan aku sandarkan…
Kerana aku tahu…tiada yang ikhlas dan abadi…
Selain cinta-Mu Yaa Rabbi.....



Monday, 18 July 2011

** BuLaN dI tUtUp aWaN**

Wahai
janji setia sudah diucapkan
aduh
kata bersumpah telah kupadukan
kini
engkau pergi jauh membawa diri
tinggal
daku saorang dalam sunyi sepi


nun bulan ditutup awan
terkenang...
hati bertambah rawan


wahai
jikalau ku tahu janjimu palsu
tentu
tidak kuturut sedari dahulu


wahai janji setia sudah diucapkan
aduh
kata bersumpah telah kupadukan
kini
engkau pergi jauh membawa diri
tinggal
daku saorang dalam sunyi sepi


nun bulan ditutop awan
terkenang
hati bertambah rawan


wahai
jikalau ku tahu janjimu palsu
tentu
tidak kuturut sedari dahulu



...* sAyAp SuDa jAtuH cHeNtA dEngAn LagU inI.......^_-

Monday, 11 July 2011

~ ReaLiTi tAk sEiNdAh iMpiAn ~

Maybe…segalanya nampak indah dari luaran.. mungkin juga pernah mengukir senyuman yang entah di mana keikhlasannya dan dalam keadaan keterpasaan untuk menutup segala keresahan hati…

Kesakitan yang masih terasa, dan setiap kali itulah air jernih mula bergenang di tubir mata dan mengerti keresahan hati…keluar tanpa paksaan…lagi…dan lagi…..

Sampai bila hati, perasaan dan fikiranku harus begini? Di mana semua kekuatanku yang dulu…yang pernah tabah walau apapun yang terjadi aku mampu terima… Ya Allah kuatkanlah hamba-Mu yang kudus ini…..

Aku bahagia dengan kehidupanku…dikelilingi semua insan yang menyayangiku…tetapi hatiku seolah-olah kosong,,,kosong tanpa sebarang erti bila bersendirian…kesepian yang membuatku resah sendiri…hilang segala keceriaanku, yang ada hanya lakonan untuk tatapan semua yang memandangku…

Apa yang meruntun perasaanku sebenarnay…? Aku sendiri pun tidak mengerti…kerana hati dan perasaan yang berbaki hanya “KOSONG” saat ini, tiada apa-apa yang membebankan benak fikiranku…tetapi yang aku tahu, aku mahu menangis…menangis sepuas-puasnya sehingga penat sendiri…! kenapa aku harus merasa seolah-olah kehilangan, tiada arah haluan yang jelas.. yang harus aku pilih untuk lari dari kesepian dan kesakitan ini…..




-e.e.e- 

Tuesday, 31 May 2011

Di Saat Air Jernih Menitis Lagi Dari Tubir Mata.....


Tiada apa yang dapat merubah keadaan, kerana aku bukan seorang yang kejam, untuk melihat penderitaan seseorang..demi kepentingan sendiri,,.kerana itu bukan caraku…yang hanya aku mampu saat ini ialah pasrah, selain redha…redha… dan redha dengan ketentuan Ilahi… dan kerana aku tahu aku tiada erti bagi sesiapa…


Ya, memang…memang semua tahu hanya takdir yang menentukan segalanya…tapi kenapa hati seakan membeku tidak mengerti dengan semua ini..? Andai dapat kuundur detik waktu dari terus berputar…akan aku ubah segalanya dari terjadi…mengelak terus dari sesuatu yang akan meruntun hati dan menyesakkan jiwa…tapi waktu tak kan berhenti, tapi detik tak kan kembali…berkali aku memujuk hati, tapi aku tak mampu...


“ibarat air terjun yang terus terjun, membunuh diri tanpa kematian…”


“seperti racun yang menular dalam pembuluh darah, tidak terasa tetapi membunuh dalam senyap…”



Sakit.....



Apa harus aku buat…??? Persoalan demi persoalan, tapi aku buntu sendiri...biar peredaran waktu tentukan keadaan seterusnya…biar “sang pencipta” yang tentukan “skrip” lakonan, kerana aku adalah pelakon utama di pentas lakonan ini…tidak mungkin aku akan tenggelam dengan watak sendiri…kerana itu janji Ilahi yang menentukan sesuatu yang terbaik untuk hambanya…kerana Dia pemilik sekelian alam…


Aku harus kuat, aku harus tabah…kerana hidup baru bermula…pelbagai rintangan lagi yang harus aku lalui…masih banyak lagi sesuatu yang “ajaib” yang akan aku temui, masih banyak lagi sesuatu yang mustahil yang harus aku lalui dan terokai…inilah sebuah kehidupan yang harus aku redah demi sebuah perjalanan hidup sebelum kembali kepada “sang pemilik” pentas lakonan dunia…


Pergi…

Pergi…

Pergi…..

Hanya itu yang mampu aku pinta, kerana tidak tertanggung lagi rasaku ini…kembalikan semangatku agar aku kuat lagi berdiri…entah kenapa rasa ini hadir, kerana tidak pernah aku jemput kedatangannya…tidak pernah aku pinta semua ini terjadi…..


Hanya dengan mengadap “kiblat-Mu” aku tenang sendiri…hanya pada-Mu tempatku memohan.. Kerana tiada apa dan sesiapa yang dapat menetukan takdir-Mu Ya Allah…hanya pada-Mu tempat aku berserah…..




Monday, 30 May 2011

Lari Dari Pentas Duniawi...Ibarat Lari Dari Kehidupan Hakiki.....


        Fuhh…maybe otak aku da penat dari nak fikir sume ni…tiada apa yang harus aku lakukan, selain lari dari pentas lakonan kehidupan yang tidak memberi apa-apa makna kehidupan yang sebenar..


Lari dari segalanya-galanya yang membebankan benak fikiranku..


Entah aku lari dari apa sebenarnya…aku sendiri pn x pasti….sesungguhnya yang aku tahu..aku hanya penat sendiri, penat dengan diri sendiri,,,,
Penat jiwa…
Penat hati...
Penat perasaan…
Penat fikiran…
Penat …..hanya itu yang mampu aku ungkapkan…!


Tak masuk dek akal bukan…?
Tapi Itulah hakikat apa yang aku lalui sekarang…lari dari dunia sebenar…
tanpa berfriendster, tanpa berpesbuk, tanpa bermesej, tanpa bergayut, tanpa berchat, tanpa bergogle talk, tanpa ber’ym….dan tetiba rasa nak “ber’blog” plak (maybe di sini dapat aku luah segalanya).. tanpa…..tanpa sume yang menghubungkan aku dengan dunia sebenar aku selama ni…kekadang talifon pn entah mana aku letak…bateri pn mati sampai sehari pn aku x sedar…hihi…memang parah betul aku neh...! *_* ntah kenapa tetiba rasa "t'kecik" ati sesangat n rasa nak menjauhkan diri dari sume 2...huhu~ memang tipu lah kalau aku langsung tak ber..sume2 tu…yayy, memang ade,, but just a bit only,, hanya untuk sesuatu yang penting2 jew….(hanya itu yang aku mampu lakukan skang...dan ini bukan kehendak ku) adushhh....!


Maybe banyak benda yang membebankan fikiran ku…apa yang aku lakukan ibarat sume x kena…Ntah la, something wrong betul lah aku neh…!!! 


Aku x nak fikir apa-apa da, yang aku tahu my live is a very3 simple right now…pegi keje n balik keje, ari minggu pegi kelas…pas2 buat assignment (2 pn kalau rasa masih ade kudrat..huhu~). Pastu balik pada asal…keje,,,keje,,,n keje….. (lalalalaaa…ari-ari keje, lalalalaaa…bosan dengan keje hhaa’haa…) ~meet unckle hussin punye lagu~ gghee..


No social life…ngan member-member pn da jarang berjumpa, berdate ngn teman-teman “sekepala” aku…gelak sama-sama…ade jew cite gila-gila yang buat kitorang gelak sampai x ingat dunia…hahahha…ouchh,,, windu gilax kt diorang…tapi sume da ade kehidupan masing-masing…sume da buzy ngn live sendiri…jarang sangat leh jumpa,,.kebanyakan sume da merantau jauh-jauh...keje kt tempat orang, x kurang juga yang ngah study…tapi ade juga yang da kawen..tapi bila diorg balik, compem ade-ade jew “plans or project gempak” kitorang….hikkss!  owhh…tetiba rasa sendirian walau dikelilingi ramai yang bersama ku… touching….huk3...T_T