.

.

Sunday, 25 November 2012

Part 1: Travel Guide To Bandung


Assalamualaikum...:)

Untuk pengetahuan uoll's...entry ni da sebulan da usianya sebab hari kejadiannya 4 Okt 12 lagi, cuma disimpan kat dalam Draf, x sempat nak update...sesal dengan perbuatan sendiri yang kunun nyee bz,,ampunn...huk3 >_< 

Sebenarnya kali ni aku nk kongsi pengalaman travel to Bandung....perghhh,..memang betul2 syok la pergi sana cz suasana kat sana sangat berbeza dengan Malaysia...suatu pengalaman baru bila first time dapat pergi oversea....memang masih x puas berada kat sane cz pergi just 4 ari jew...4hb okt-7hb okt jew...2 ari jew berada kat sne cz 2 ari lagi dikira perjalanan pergi-balik.

Rombongan "Che Kiah" ke sana lebey kurang dalam 11 or 12 orang cm 2...not sure. kira 2 family la...lepas sampai sane kitorang berpecah la...masing2 ikut kaki sendiri nk ke mana...jalan ramai2 x syok gak kan..huhu~

pic 1: at airport kL...makan2 sementara tunggu nk fly lg 4 jam...huhu~
pic 2: at Hotel Pop City Bandung...yippy....da sampai! memang comey lote hotel ni, cam lam Teletubis plops..:)


Kat sana memang jauh sangat beza ngn tempat kita...satu bandar yang sangat besau gedebak...penduduk yang sangat lahh ramai jumlahnya....pelbagai gelagat yang dapat dilihat disana...perbezaan budaya tak la ketara sangat cuma maybe sebab penduduk kat sana tersangat ramai so aku rasa cam aneh jew cket...kui3.

Bandung ni leh dikatakan agak sejuk kalau nak banding ngn Malaysia...maybe bandar Bandung ni terletak di tempat yang sedikit tinggi kot....(x pasti...kna maps...he) tapi memang jauh dari pinggir pantai la.

Waktu Malaysia kitorang tiba lebey kurang pukul 1 pagi, tapi jam sana lewat 1 jam so br pukul 12 lebey kot masa 2...kitorang terus checkin at Hotel Pop City Bandung area Jalan Peta...masa tuk lelapkan mate...hewwhewww....mau jalan puas2 lak esok pagi...x sabo owhh....ngeee. zzzZzzz....

Hari pertama...seawal jam 8 pagi kitorang bertolak, sebelum 2 menikmati sarapan yang disediakan kat hotel. tempat utama yang harus diserbu ialah tempat membuat jeans....Aria Jeans. Tempat ni memang best cz dapat tempah jeans or jaket ikut cutting kite sendiri, so lebih selesa la kan...and then dapat siap dalam masa 1 hari jew...berbaloi, harga pun sangat mampu dimiliki 150,000-200,000rp jew...ehehe.

sarapan pagi...nasi ijo namanye


Aria Jeans

Next expidisi...menyelesaikan misi yang kedua iaitu membeli belah kat Pasar Baru...tempat ni merupakan syurga membeli belah bagi para Hawa...cz tempat ni banyak menjual pakaian wanita, terutamanya kain-kain yang ohsom lagi murah berganda dari Malaysia. Pasar Baru merupakan bangunan besau dan mempunyai 6 tingkat...memang sehari x cukup nak berjalan dalam tu...tu pun just sempat pergi 2 tingkat jew...huhuhuhu~ ingat nk pergi sambung balik hari ke-2 tp x sempat...:( next time....harussss.

syokk layan gerai2 cam ni...makanan lagi beh kot...:)

Sebelum tu, kami sempat makan2 mee bakso + oren fresh kat gerai depan Aria Jeans sebelum ke Pasar Baru...Pearghh,,,memang sangkut ah, beh bila dapat makan mee bakso ori from Indon...air oren 2 pun memang tak pernah rasa kat cni, memang "pior" die punye rasa...ni baru orang panggil jalan2 cari makan...datang cni, jangan lupe rasa ek..lugiii... :p

 Sempat beli sepasang....nak cover ngn wedges (sakit kaki nak b'jalan...hee)

Rambang mata...sume berkonan....hewheww


oteyyy....setakat cni saje yee uoll's...cz rasanye entry ni da berjela sangat kot, jenuh plop's korang nk baca...(bajet jew... :p) kui3...jumpa kat next entra yee...take care....^_^


No comments:

Post a Comment